Bezdružickou lokálkou na hrad Gutštejn

25.02.2010 21:21

 

Hrad Gutštejn – dříve mohutná pevnost na skále nad údolím potoka Hadovka, později obávané vězení loupeživých rytířů, dnes legendární hrad trampů, romantiků a snílků, kde je stále co objevovat, jak pro děti, tak pro jejich rodiče.

 Dnešní pozvání je do kraje trempů v okolí Úterského potoka a Hadovky. Za pouhých 80 minut cesty z Plzně vás pohodlný vlak dopraví do romantického kraje v okolí hradů Švamberk a Gutštejn s bohatou možností toulek hlubokými lesy a i jarní plavby po jen několik dnů v roce sjízdných potoků a říček obtížnosti do WWII. Neváhejte a na výlet s přáteli se vydejte vlakem a pěšky či na kole - zanechte doma tradiční automobil či autobus a zkuste cestovat s přáteli železnicí. Máte možnost srovnat právě dokončenou nejmodernější trať v Česku z Plzně přes Pňovany do Stříbra a romantické cestování sto let starou lokálkou do kraje Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic.

Místní železnice neboli lokálka - samo slovo o sobě vyvolává romantické představy a vzpomínky nejednoho trampa, turisty a příznivce stříbřitých linek kolejí, procházejících nenásilně venkovskou krajinou. Už od roku 1901 denně jezdí možná trochu pomaleji, ale o to jistěji, vláček od hlavní plzeňské trati z Pňovan přes Konstantinovy Lázně do Bezdružic. 

 My však vláček opustíme již v Konstantinových Lázních a vydáme se po silnici č. 201 přes Novou Ves na Krsy. Po necelých dvou kilometrech sestoupíme do údolí Úterského potoka, kterým nás na další cestě bude provázet zelená turistická značka. Nad potokem se zde na jeho pravém břehu tyčí zřícenina hradu Falkenštejn, kterou určitě stojí za to si prohlédnout. Silniční most přes Úterský potok je pak vhodným místem pro započetí splutí při jarním tání.

Cestou údolím Úterského potoka po zelené turistické značce můžeme v hlubokém romantickém údolí spatřit podivné betonové stavby. Jsou to pozůstatky československého opevnění budovaného na sklonku třicátých let minulého století na obranu naší vlasti před rozpínajícím se fašismem. I když kvality opevnění nebyly nikdy prověřeny bojovou akcí, jedná se o zajímavé památky, které stojí za povšimnutí.

 

Vždyť v době vzniku patřil československý systém pohraničního opevnění ke stavbám mimořádným v evropském měřítku, jak díky svému technickému řešení, tak i rozsahem.

Brzy se dostaneme k soutoku Úterského potoka s Hadovkou. Zde na ostrohu nad soutokem je poklidné poutní místo Šipín s farním kostelem sv. Barbory a s malou dřevěnou pseudorenesanční poutní kaplí P. Marie z roku 1892, při níž vyvěrá „zázračný pramen“. Na zalesněném vrchu proti Šipínu se nachází lokalita nejstaršího slovanského osídlení. Opravený kostelík se starým terasovitým hřbitovem, spolu se třemi chalupami tvoří kouzelné místo, utopené v tichu okolních lesů. Na okraji srázu je postaven vyhlídkový altán.

 Ze Šipína sestoupíme zpět k Úterskému potoku a vydáme se po červené turistické značce proti proudu Hadovky. Zanedlouho dorazíme ke zřícenině hradu Gutštejn, který  byl založen na přelomu 13. a 14. století. Ve druhé polovině 16. století se uvádí již jako "pustý zámek". Přesto si zde můžeme prohlédnout 20 metrů vysokou věž, zbytky obou paláců, obvodové hradby, sklepení a únikovou chodbu.

Ti vnímavější z nás, zde mohou i zahlédnout či zaslechnout některé z hradních strašidel. Hrad byl pojmenován prý po Gutě Hroznatové, která se zde zjevuje jako přízrak bílé paní. Podle jedné verze ji zabil manžel, když odhalil její nevěru. Na hradě také straší dávný mnich, který zde kdysi sloužil jako zpovědník. Ten se však jednou v opilosti sápal po hradní paní tak, že jej musel pán hradu probodnout. Jeho duše teď bloudí hradem a nemůže najít klidu.

Po prohlídce tajuplných zákoutí zříceniny můžeme opatrně sestoupat spolu se žlutou po malé pěšině až dolů k potoku Hadovka. Zde se nám nabídne nejhezčí pohled na siluetu hradu na skále. Měkká tráva na břehu zurčícího potoka přímo láká k malému odpočinku, po kterém už snadno dojdeme po červené značce zpět k lokálce na zastávku Strahov.                             https://www.bezdruzickalokalka.cz/