Den sesterství

18.02.2010 22:04

Co si představíte, když se řekne únor? Většina z nás vidí sníh, led, zimní radovánky, ale také dlouhé zimní večery.

A co vás napadne při datu 22. února? Mě třeba napadne, že mám svátek. Někdo by namítl, že Lenka má svátek o jeden den dříve. To je sice pravda, ale 22. února slavíme DEN SESTERSTVÍ.

Den sesterství (anglicky Thinking day) je mezinárodní svátek přátelství, který slaví skauti a hlavně skautky celého světa. Vyhlášení tohoto svátku předcházelo setkání zástupkyní 39 organizací skautek, které se konalo v USA v roce 1926. Sjely se sem proto, aby se zde sešly s Robertem Baden Powelem a jeho ženou Olave.

 

Francouzská zástupkyně navrhla, aby společně určily jeden den v roce, kdy budou všechny skautky na sebe vzpomínat. Společně vybraly 22. únor. Právě v tento den se narodil roku 1857 Lord Robert Baden Powel - zakladatel skautingu a světový náčelník. V ten samý den, ale o 32 let později, se narodila jeho žena Lady Olave St. Clair Soames (provdaná Baden Powel) – zakladatelka dívčího skautingu a světová náčelní skautek.

22. února 1927 se poprvé slavil Thinking Day – v Česku zvaný DEN SESTERSTVÍ. U nás se dlouho hledal vhodný název: postupně se mu říkalo „Vzpomínkový den“, potom „Den přemýšlení“ a nakonec „Den sesterství“.

Zkusme se v tento den zamyslet nad významem skautingu, zavzpomínat na ostatní skauty a popřemýšlet o sobě a svých činech.

Všechny Vás zdraví Vlčice