Jak bylo v lednu a únoru 2010 (zprávy z akcí oddílu)

28.02.2010 11:45

Eskymácká výprava – 28.-31.1.2010 (Štíří důl ve Žďárských vrších)

Další ročník Eskymácké výpravy 2010 tentokrát na téma „Ztroskotání v polárním moři“ uspořádali tuřanští skauti u rybníku „Řeka“ v blízkosti Ždírce nad Doubravou ve Žďárských vrších.

Všichni si vyzkoušeli jízdu na běžkách při záchraně ze ztroskotané vzducholodi Italia, stopování a lov zraněného tuleně, obranu sušeného masa před hladovými ledními medvědy a hledání pomoci tajným písmem i konstrukcí vysílačky. Skauti a skautky navíc absolvovali „Šerohru“ – cestu na běžkách z místa ztroskotání na základnu noční zasněženou krajinou zakončenou sladkou odměnou, pudinky od Čokolády, která se po celou akci starala o hladové žaludky všech účastníků.

 

Soutěž Peřeje „Kde to je?“ – únor 2010

Umístění: Kopeckého sady, poblíž konzervatoře, městské besedy a sochy Bedřicha Smetany

Jedná se o věcičku velmi pozoruhodnou, kterou ve světě jen tam neuvidíte. Myslíte, že přeháním? Ne. Jedná se totiž o meteorologický sloup a to neobyčejný. Na sloupu naleznete mnoho užitečných informací jako je teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, ale třeba i aktuální čas. V dnešní uspěchané době, je informace o přesném času velmi užitečná a myslím, že se leckterému Plzeňanovi a nejen jemu hodí. A i teplota vzduchu je leckdy užitečná. Vemte si, že bydlíte někde poblíž a nemáte teploměr tak v rámci rozcvičky se půjdete kouknout kolik, že to vlastně je. Rozcvičíte se, uděláte něco pro své zdraví a k tomu si ještě odnesete krásnou informaci. Co víc si přát. 

 A když už jste u toho sloupu, tak se můžete kouknout, v čem byste se mohli vzdělat. Jak to? No to je přece primitivní, na jedné ze čtyř stěn se nachází papír s plánovanými přednáškami o meteorologii, planetkách atd. Že to není málo? Tak na sloupu můžete najít ještě jednu informaci a to o nadmořské výšce. To se taky občas hodí, ne?

cailin.grian alias Libuše Weinerová

 

 

Ahoj, myslím že to je: Ukazatel počasí a dalších zeměpisných věcí. Našel jsem to v Kopeckého sadech. (Kody)

Ahoj, tuto stavbičku najdeme v Plzni v Kopeckého sadech. Slouží to jako ukazatel počasí a dalších zeměpisných věcí. (Davoš)

Ahoj, na obrázku v Peřeji 2/2010 je meterologický sloup nebo taky kiosek v Kopeckého sadech v Plzni umístěný mezi Besedou a Konzervatoří. Pochází z přelomu 19. a 20. století. V roce 1997 byla provedena rekonstrukce meteorologického sloupu. Při ní byl opraven žulový podstavec, kovová budka a osazeny nové meřící přístroje včetné hodin (řízené DCF77 signálem).

Strany sloupu:

severní - s názvem METEROLOGIE - teplota na teploměru (když jsme tam byli, bylo na něm -4oC, i když průměrná teplota v únoru je -1.1 stupně), tlak na barometru, vzdušná vlhkost na vlhkoměru.

západní - s názvem ROZDÍL ČASOVÝ - přesný čas na hodinách (řízené DCF77 signálem) ze stanice Mainflingen u Frankfurtu nad Mohanem, pak tam jsou časové rozdíly v ČR, zeměpisné souřadnice Plzně (délka 13°22'45" východní délky, šířka 49°44'53"severní šířky) a nadmořská výška náměstí 313,60 metrů nad mořem (to jsme měly minulý týden v soutěži, ale paní v informačním středisku to nevěděla).

jižní - s názvem STATISTIKA - mapa aktuální hvězdné oblohy

východní - s názvem VÝŠKY NADMOŘSKÉ - s mapou okolí Plzně, popisem 4 plzeňských řek a nadmořskou výškou soutoku = 298 metrů nad mořem

Sloup (od plzeňské firmy Michálek a Jaroš) je součástí původního vybavení městských sadů.

Byly jsme tam s mamkou dneska večer a i když byla tma, bylo to pěkně podsvícené, takže jsme se mohly na jednotlivé strany sloupu dívat klidně i potmě. Jen nám to šlo špatně opisovat, protože jsme si neviděly na papír.  Mamka mi to pomohla opsat, já jsem to všechno přečetla a teď mi to pomáhá přepsat do počítače. (Klárka)

 

Ahoj, když se na tento meteorologický sloupek koukáme směrem od divadla a obcházíme jej směrem doprava, postupně uvidíme tyto informace: Rozdíl časový, Statistika, Výšky nadmořské a Meteorologie. Celý sloupek  je ozdoben lipovými listy a na špičce má měřič směru větru, kterými připomíná hlavu nějakého draka. (Píďa)

 Ahoj, domeček se nachází v Kopeckého sadech. V jednom okýnku je barometr,vlhkoměr a teploměr,v druhém je nadmořská výška , teď už vím, že náměstí má 313 m.n.m.,ve třetím je mapa hvězdné oblohy a ve čtvrté je přesný čas. (Ježek)

Je to v parku (naproti Besedě) a ukazuje to teplotu, (tlak a vlhkost vzduchu), správný čas, správné měření pozorování hvězd a mapu Plzně. (dle Rampunova diktátu s dopomocí rodiče)

 

 

Zimní přístavní setkání – 19.-21.2.2010 (základna Bílý Orel - Šumava)

Sešlo se nás celkem 64 skautek a skautů z našeho Přístavu Omaha Plzeň. Katka z 92. OVS Kotva Plzeň pro nás připravila spoustu pěkných her a Mour se svojí kuchyňskou družinou dobré jídlo.

Tento víkend nás vedla prvně Rosnička, byli jsme dobrá parta, a proto jsme tak zabodovali. Vyhráli jsme diplomy, pastelky a kalendáříky. Bylo ještě hodně sněhu, a tak jsme využili boby, bořili jsme se sněhem a různě se v něm váleli. 

 Při závěrečné bojovce jsme zapalovali oheň na sněhu, a tak se nám hodila jedenáctiminutovka, kterou nás naučil Radil a kterou nosíme v KPZce. Setkání se nám líbilo, potkali jsme hodně kamarádů z ostatních oddílů a těšíme se na Otevírání, kde se opět sejde celý přístav.