Malá škola uzlování

25.02.2010 20:44

Ambulanční uzel (též plochá spojka) je všeobecně dobře známý. Ambulanční se mu říká proto, že se používá v lékařství. Obvaz zakončený tímto uzlem vás zaručeně nebude tlačit. Jinak se ještě hodí pro drsné a neklouzající provazy a popruhy. Když se na něj pozorně podíváte, zjistíte, že jsou to vlastně dva ohyby zavlečené do sebe. Jeho vázání je dobře patrné z obrázku. 

Pro snadnější rozvazování jej můžeme opatřit „zámlem“ – není to potom nic jiného, než způsob zavazování vašich bot. Zámek se používá u uzlů tehdy, jsou-li vystaveny velké námaze a špatně by se potom rozvazovaly.

Škotová spojka (též tkalcovský uzel) je spolehlivější než ambulanční. Používá se pro spojování lan různé tloušky a ohebnosti. Škotové spojce dali název námořníci, kteří ji používali na vázání cípů škotových plachet. Nám dobře poslouží, chceme-li při-pevnit cíp plachty k provazu nebo když se vytrhne očko ze stanového dílce. Vázání této spojky je také dobře patrno z obrázku.

Dalším uzlem je dračí smyčka, která je nepostradatelná tehdy, pokud chcete šplhat někam nahoru nebo se zase spouštět dolů a nemáte k dispozici horolezecké „osmy“. K těmto úkonům potřebujeme kromě kvalitního lana i dobrou smyčku, která se v kritickém okamžiku nerozváže a ani nás nebude nepříjemně stahovat. K tomu je dračí smyčka výhodná.  

 Při jejím utahování musíme dbát zejména na to, aby hlavní lano jdoucí od nás bylo utahováno na jednu stranu a druhý konec spolu se smyčkou na stranu druhou. Při vázání kolem těla musíme dbát na to, aby byla uvázána těsně pod paží a nemohla se vyvléknout ani při vzpažení rukou. Je také dobré nechat volný konec delší a smyčku pojistit jedním závitem. Dračí smyčku určitě ale nepoužije při plánovaném slaňování či horolezeckém výcviku, kdy si zajistíme osmy a další dnes snadno dostupné vybavení, horolezci jí totiž vytýkají možnost uvolnění, o čemž bylo vedeno mnoho diskusí zpochybňujících její spolehlivost.