Poselství starších

18.02.2010 21:25

Mgr. Jan Kacerovský – Akela

dlouholetý činovník oblasti Bílého orla

 

 

 

Co nám dává skauting

Skauting na západě Čech vzniká již před 98 léty. Dožívá se tak úctyhodného věku. Mnozí se ptají – nezestárl tedy společně s těmi, kdo ho vymysleli a uvedli do života? Co může dát tradiční skautský program mládeži v době počítačů a kosmických letů? Proč se učit morseovku a semafor, když jsou zde mobilní telefony a vysílačky? Proč kácet na začátku každého tábora soušky v lese a ztrácet čas pracným budováním různých staveb od podsad po latríny? Proč běhat po lese a stopovat srnky, když můžeme všechna zvířata vidět doma v teple u televizní obrazovky?

 Takové otázky mohou mít ti, kdo o myšlence a principech skautingu málo vědí! Nám je přece jasné, že signalizace praporky je jen hra – jako třeba kopaná, na kterou se také můžeme dívat, jako na bezúčelné pobíhání za míčem. Tábory stavíme vždy znovu proto, že je to součástí skautské výchovy. Práce je součástí našeho výchovného programu. O pohodlí nám vůbec nejde. Právě naopak. Záměrně se vydáváme do lesů a hor nebo na vodní toky. Vzdorujeme tam větru, dešti a vánici. Učíme se poradit si v obtížných situacích, snažíme se být pro druhé spolehlivými partnery do nepohody. Překonávání obtíží prospívá mladým chlapcům a děvčatům, navíc jim přináší úžasné pocity prožitého dobrodružství.

Skauting dnes – stejně jako dříve – umožňuje všestranně aktivní život v kruhu opravdových přátel, harmonicky rozvíjí tělo i ducha, vede ke stálému sebezdokonalování a vychovává lidi charakterově pevné, ochotné nezištně pracovat pro druhé. Co lepšího lze nabídnout při výchově mladé generace?

 Televize a noviny ve všech zemích do omrzení opakují, jaké jsou s mládeží problémy. Přinášejí zprávy o řádění fotbalových fanoušků, o vandalském chování ve městech, o dramatickém nárůstu dětské zločinnosti. V žádné statistice ale nenajdeme, že mezi těmi, kdo takto jednají, by se vyskytl skaut nebo skautka!

Posláním skautingu bylo a je dávat mladému člověku zajímavý a prospěšný program pro život i pro volný čas – a zejména jej tímto programem soustavně vychovávat. Jsme přesvědčeni, že pro budování slušné občanské společnosti je skautská idea a skautský program nesporným přínosem!                       

Plzeň  24.1.2010