Představujeme:

01.01.2010 06:19

Sdružení přátel Jaroslava Foglara

Sdružení přátel Jaroslava Foglara vzniklo v prosinci 1990. Sdružuje příznivce a přátele díla Jaroslava Foglara. Jeho hlavním posláním je práce s dětmi a mládeží a sběratelsko-badatelská činnost v rámci Jestřábova odkazu. Svou činností SPJF volně navazuje na Jestřábův odkaz a snaží se nabídnout dnešním dětem a mládeži novou alternativu a smysluplné využití volného času, které je nejlepší prevencí sociálně-patologických jevů.

Sdružení vydává časopis Bobří stopou, který organizuje a zastřešuje dětské kluby. Díky časopisu a pravidelným akcím se u dětí a mládeže rozvíjí zájem o zálesáctví, dobrodružství, sport a další tradiční i netradiční aktivity. Celá tato činnost Sdružení vychází z tradice Foglarových čtenářských klubů při časopisech Mladý hlasatel a Vpřed, snaží se však integrovat nové trendy a přizpůsobovat se dnešním podmínkám a zájmům dětí a mládeže.

Ve svých aktivitách pro mládež se SPJF zaměřuje především na tzv. „mikrokolektivy“, které jsou reprezentovány kluby a jednotlivci (stopaři). Podle našich poznatků existuje velké množství dětí, které si těžko hledají kamarády a možnost smysluplného využití volného času, z důvodů nedostatku příležitostí či osobních potíží se začleněním se do větších kolektivů. A právě těmto dětem se snažíme pomoci se nejen začlenit do kolektivů, ale také nabídnout jim netradiční a především poutavé vyplnění volného času.

Kluby, oddíly a stopaři

SPJF pokračuje v myšlence foglarových čtenářských klubů, sdružuje děti v oddílech, klubech a podporuje i osamělé „stopaře“.

Za tímto účelem vydává časopis Bobří stopou, klubovní informační věstník Klubovní hlasatel, připravuje klubovní stránku v časopisu Moje 1. noviny a spravuje dětský server www.iKlubovna.cz.

Akce SPJF

I v letošním roce kromě tradičního Memoriálu Jana Tleskače (28.11.2009) a Večera světel (17.12.2009) uspořádala Pražská pobočka Sdružení přátel Jaroslava Foglara tradiční pátrací hru Hledáme Rychlé šípy, a to již IX. ročník! V předvánočním Starém městě bylo úkolem nalézt figuríny Rychlých šípů na jednom z mnoha balkónů a vyfotografovat je nebo namalovat tak, aby byl balkon na obrázku poznat. My jsme to zkusili před vyhlašováním ČPV, ale úspěšní jsme nebyli.

Hra Tokelau - objevování tichomořských ostrovů ve stopách Jamese Cooka

je dlouhodobá hra pro kluby a týmy kluků a holek do 18 let. Zkus něco jiného, než normální on-linovky! Tokelau hraješ doopravdy - se svými kamarády ve škole, v parku, v lese a všude, kde chceš plnit ty nejzábavnější úkoly. A o co jde?

Píše se rok 1772 a na mapě světa se nachází mnoho bílých míst. Oblasti dnešního Tichého oceánu brázdí jen velryby. Kdo ví, jaká tajemství skrývají neznámé ostrovy a kdo je obývá? Jaké příšery a lidojedi se zde skrývají?

Z pověření Jeho královského Veličenstva Jiřího III. se James Cook právě vydává na svoji druhou plavbu kolem světa…

Zimní táboření Bobří Stopy

SPJF každoročně pořádá mimo jiné zimní táboření, kterého se letos účastnily sestry Špagy a Hopík (93. + 39. oddíl Brno-Tuřany) společně s dalšími deseti odvážlivci a jedním psem. Tábořilo se poblíže Velkých Kralovic ve Vsetínských vrších a jaké to bylo, si můžete přečíst v zápise z kroniky na https://www.turany.lesniskauti.cz/index.php?div=1&rec=0&menu=&id=359.