Typ na výpravu:

05.05.2010 06:48

   

 

Asi nejkrásnějším místem na řece Sázavě je oblast mezi Světlou a Ledčí nad Sázavou. Právě tato města tvoří pomyslné hranice chráněné krajinné oblasti Stvořidla, která jsou ohraničena vlakovými zastávkami Vilémovice a Smrčná. V okolí se nachází mnoho zajímavých míst ke zhlédnutí. Ať už města Ledeč a Světlá nad Sázavou, nebo hrad Lipnice či známá Sluneční zátoka, v níž Jaroslav Foglar tábořil se svojí pražskou Dvojkou, o čemž napsal své Hochy od Bobří řeky.

 

Ano, konečně jsem i já našel slavnou Sluneční zátoku. Kraj kolem ní už není zanedbaný, v létě ani liduprázdný, železnice i malá silnička tu také dávno fungují. Jinak ale v okolí za ty desítky let, které uběhly od chvíle, kdy tu na břehu Sázavy poprvé stanovaly chlapci z Jestřábova oddílu, přibylo jen pár chat a tábořišť. V roce 1997 tu byl Jaroslavu Foglarovi odhalen na okraji louky pamětní kámen. Ale řeka zůstala, les zůstal. Trvají i slunné dny a měsíční noci, za jakých hoši kdysi zpívali Píseň úplňku, jejíž tóny „letěly dolů do bílého kraje, přes Bobří řeku, po skalách vzhůru a usínaly někde tam nahoře v protějších stráních“.

Je až neuvěřitelné, že i po osmdesáti letech si tohle místo stále zachovává svoje kouzlo a jedinečnou atmosféru.

 Při sestupu do Sluneční zátoky dokonce potkávám dva táborníky ve skautských krojích a dáváme se krátce do řeči. Jako by přede mnou ožily stránky Foglarových knížek. Louku i teď po šesté hodině večer osvětluje večerní letní sluneční kotouč, který jako by tady ani nezapadal. Nad ohybem Sázavy projíždí Posázavský Pacifik a u břehu jsou ukotvené loďky. O kus dál táborníci chystají nějakou soutěž a večerní táborový oheň. Nechávám se od nich vyfotografovat u Jestřábova památníku a tuhle fotku hned řadím mezi své nejcennější. Nechce se mi domů, nejraději bych tady zůstal, třeba navždy.                                                                   (z blogu neznámého autora)

  Nejlepším spojením je známý Posázavský pacifik, na který nasednete ve Světlé nad Sázavou. Ta leží na trati Praha- Havlíčkův Brod - Brno. Samotným pacifikem se dostanete až na Stvořidla, ale z vlastní zkušenosti doporučuji vystoupit již o zastávku dříve (Smrčná) a celý úsek řeky si projít "po svých".

Anebo pokud se řadíte mezi vodáky, není nic jednoduššího, než dostat se tam po řece, i když se splavností v letním období to nebude asi moc růžové. Pro vodáky je zde velmi dobře známý nejnáročnější a nejkrásnější úsek Sázavy – téměř čtyřkilometrové peřeje Stvořidla, které dosahují obtížnosti VW II s četnými kamennými prahy a žulovými balvany. A jak Stvořidla vznikla?

  Pověst o Stvořidlech

Zámožný, ale líný sedlák z Rejčkova jednou při orání pole poslal práci k čertu a lehl si na mez. Když se probudil, bylo pole zorané a před sedlákem stál čert. Hlásil se k němu do služby pod podmínkou, že si po deseti letech vezme jeho duši. Líný sedlák souhlasil a čertu se upsal. Čas uplynul jako voda v Sázavě a sedlákovi se do pekla nechtělo. Jeho žena tedy celé stavení vykropila svěcenou vodou, aby čert na něj nemohl. Čert se rozhodl zničit sedlákovi alespoň pozemky.

 Zaletěl k Žebrákovu do lomu, naplnil pytel velikými žulovými balvany a letěl s ním k Rejčkovu. Nebyl ještě ani u řeky, když ve smrčenském mlýně zakokrhal kohout, čímž čertovi začalo ubývat sil. Postupně usypával z pytle kamení, takže kudy letěl, tam zůstávaly ležet větší či menší balvany. Tak prý vznikla Stvořidla…

Za první skupinou prahů se řeka teprve odvázala. „Ber!“ ječeli kormidelníci, leželi na pádlech a letěli řekou zprava doleva, „teď píchni!“ přeskakovaly jim hlasy a hákové rvali přídě do pravého úhlu s proudem, aby se vyhnuli balvanům. Lodě padaly z přírodních schodišť do zpěněných zabaláků.

Ivan se držel těsně před Kenym, pojednou se ztratil. Objevil se o značný kus dole, skočil z prahu vyššího než metr. Kenyho loď se naklonila, proletěla mezi skalami a skočila dolů. Lucii udeřila vlna do břicha.

V mohutném záběru zaklínil Keny pádlo mezi kameny. Náraz mu ho vyrval z ruky. Loď se stala neovladatelnou a pádlo ji předjelo. Tenkrát si Keny uvědomil, jak Křižák nahoře nabádal ke klidu. Odkašlal si a nesměle prohodil: „Lucinko, mně snad - uplavalo pádlo.“

„U ďasa!“ vykřikla Lucinka a vrhla se do vln. Stačila pádlo ještě chytit, hodit do lodi, zachytila se zádi, loď ji strhla. Řítili se dlouhým pěnivým jazykem…

(Zdeněk Šmíd: Proč bychom se netopili)